5,5 εκατ. δολάρια για αντικείμενα από την προσσελήνωση του Apollo 11

5,5 εκατ. δολάρια για αντικείμενα από την προσσελήνωση του Apollo 11


Την 50ή επέτειο της προσσελήνωσης του Apollo 11 τίμησε ο Οίκος Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, ανήμερα της επετείου, σε δημοπρασία η οποία «έπιασε» τα 5,5 εκατ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά 1 εκατ. δολάρια την ήδη υψηλή εκτίμηση του Οίκου.

Το 93% των αντικειμένων που διατέθηκαν προς δημοπρασία πωλήθηκαν. Η σειρά περιελάβανε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων από τις αποστολές Mercury, Gemini και Apollo, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών από αστροναύτες, μια εντυπωσιακή συλλογή αντικειμένων αποστολής πτήσης και εξοπλισμών, την καλύτερη συλλογή μεμονωμένων ιδιοκτήτων μεταλλίων Robbins, μοντέλων πρώιμων αναδόχων, χάρτες, διαγράμματα και άλλα αντικείμενα.

5,5 εκατ. δολάρια για αντικείμενα από την προσσελήνωση του Apollo 11

Η Cassandra Hatton, Αντιπρόεδρος & Ανώτερος Ειδικός του Τμήματος Βιβλίων και Χειρόγραφων του Οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, δήλωσε σχετικά: «Πριν από 50 χρόνια, πετύχαμε το μεγαλύτερο ανθρώπινο επίτευγμα στον κόσμο. Σήμερα, η εξερεύνηση του διαστήματος συνεχίζει να κερδίζει τις καρδιές και τη φαντασία των ανθρώπων, παγκοσμίως. Αυτή η καθολική γοητεία αντανακλάται στην εν λόγω πώληση, η οποία αποτελεί απόδειξη της συνεχιζόμενης ζήτησης διαστημικών αντικειμένων. Είμαστε πραγματικά στο φεγγάρι με τα εξαιρετικά αποτελέσματά μας».

5,5 εκατ. δολάρια για αντικείμενα από την προσσελήνωση του Apollo 11

Στην δημοπρασία πρωτοστάτησαν τρεις πρωτότυπες βιντεοταινίες της NASA από τη σεληνιακή προσγείωση, οι οποίες πωλήθηκαν για 1,82 εκατ. δολάρια – 8.000 φορές άνω του τιμήματος που καταβλήθηκε για τις κασέτες σε πλειστηριασμό του 1976, από τον τότε ασκούμενο πρακτικής Gary George.

5,5 εκατ. δολάρια για αντικείμενα από την προσσελήνωση του Apollo 11

Οι βιντεοταινίες, πρώτης γενιάς της NASA για την προσσελήνωση του Apollo 11 αντιπροσωπεύουν τις παλαιότερες, ευκρινέστερες και ακριβέστερες εικόνες βίντεο επιβίωσης των πρώτων βημάτων του ανθρώπου στο φεγγάρι. Σε συνδυασμένο χρόνο εκτέλεσης 2 ωρών και 24 λεπτών, οι ταινίες καταγράφουν τα πάντα από τη δήλωση του Νιλ Άρμστρονγκ: «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα», σηματοδοτώντας την ιστορική στιγμή του πρώτου ανθρώπινου βήματος σε έναν άλλο κόσμο, μέχρι και την τηλεφωνική κλήση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και την ύψωση της αμερικανικής σημαίας.

5,5 εκατ. δολάρια για αντικείμενα από την προσσελήνωση του Apollo 11

Οι εν λόγω βιντεοκασέτες είναι οι μοναδικές καταγραφές πρώτης γενιάς του ιστορικού περιπάτου στο φεγγάρι και είναι οι πιο έντονες και πιο ξεχωριστές ταινίες που έχουν επιβιώσει από τις σύγχρονες εκπομπές τηλεοπτικών δικτύων – όλες υπέστησαν κάποια απώλεια ποιότητας εικόνας και ήχου από τη διαδοχική μετάδοση μικροκυμάτων.

5,5 εκατ. δολάρια για αντικείμενα από την προσσελήνωση του Apollo 11

Στα άλλα αντικείμενα και αναμνηστικά του Apollo 11 που ξεπέρασαν τις προσδοκίες συναντάμε ένα μοναδικό κολλάζ αναμνηστικών φωτογραφιών, που πωλήθηκε για 225.000 δολάρια. Το κολλάζ παρουσιάστηκε από το μέλος του το πληρώματος  Terry Slezak, έναν Τεχνικό του Κέντρου Διοίκησης Διαστημικού Κέντρου (MSC) στην περιοχή υποδοχής του πληρώματος (CRA) του Εργαστηρίου Λήψης Σεληνιακών Σπουδών (LRL) – ο οποίος με την επιστροφή του Apollo 11 ήταν ο πρώτος άνθρωπος που άγγιξε σκόνη από το φεγγάρι με τα χέρια του. Στο κολλάζ περιλαμβάνεται και ένα χειρόγραφο αυτόγραφο που έγραψε ο Buzz Aldrin, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το πρώτο χειρόγραφο αυτόγραφο που γράφτηκε στην επιφάνεια της σελήνης.

Στην συλλογή περιλαμβάνονται και 20 πίνακες ελέγχου από το επιχειρησιακό δωμάτιο 1 του Κέντρου Διαστημικών Κέντρων Kennedy, το οποίο ξεκίνησε 7 αποστολές Apollo με τους πυραύλους Saturn V από μερικές ιστορικές αποστολές όπως: Apollo 8 (Όπου μετέφερε τους πρώτους ανθρώπους στην τροχιά του φεγγαριού), Apollo 11 (Όπου μετέφερε τους πρώτους ανθρώπους που προσγειώθηκαν στο φεγγάρι), και ο Apollo 17 (που μετέφερε τους τελευταίους ανθρώπους που προσγειώθηκαν στο φεγγάρι), καθώς και το Apollo 4 (μη επανδρωμένα), 13, 15 και 16 που πωλήθηκαν για 212.500 δολάρια.

5,5 εκατ. δολάρια για αντικείμενα από την προσσελήνωση του Apollo 11

Η συλλογή αποτελείται από: Επτά κονσόλες παρακολούθησης, που χρησιμοποιήθηκαν για την εμφάνιση πληροφοριών σχετικών με την αντίστροφη μέτρηση και εκδηλώσεις σειράς εκτόξευσης, δύο πλαίσια από τη μονάδα οργάνων, τα οποία περιείχαν τον εξοπλισμό καθοδήγησης και παρακολούθησης για τον πύραυλο κατά τη διάρκεια της πτήσης, πέντε πίνακες κονσόλας για το S-IC, το πρώτο στάδιο του Rocket Saturn V, δύο πίνακες κονσόλας για το S-II, το δεύτερο στάδιο του Saturn V, τέσσερις πίνακες κονσόλας για το S-IVB, το τρίτο στάδιο του Κρόνου V.

gkoul@naftemporiki.gr

Source link

Βιόλα Σοφιάδου

pk-news.gr

Είπα να γράψω και γω αυτά που ξέρω...Εξετάσεις έχουμε;

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.