Athens Photo World 2019: Το φωτορεπορτάζ κοντά στο αθηναϊκό κοινό

Athens Photo World 2019: Το φωτορεπορτάζ κοντά στο αθηναϊκό κοινό


Το Athens Photo World (APW) είναι μια νέα πρωτοβουλία στα πολιτιστικά και φωτογραφικά δρώμενα της Αθήνας, βασισμένο σε μια ιδέα του Θανάση Σταυράκη, Διευθυντή Φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press.

Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία μιας σειράς σημαντικών φορέων, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, το APW θα πραγματοποιηθεί από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου με στόχο να φέρει το φωτορεπορτάζ κοντά στο αθηναϊκό κοινό μέσα από μια σειρά εκθέσεων και δράσεων, με πρωταγωνιστές μερικούς από τους καλύτερους σύγχρονους φωτοειδησεογράφους, Έλληνες και ξένους.

Athens Photo World 2019: Το φωτορεπορτάζ κοντά στο αθηναϊκό κοινό

REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Τιμώντας το έργο του Γιάννη Μπεχράκη

Στην εναρκτήρια διοργάνωσή του, το  APW τιμά με τις εκθέσεις και τις δράσεις του τον Γιάννη Μπεχράκη, εστιάζοντας στο πολυετές, πλούσιο και πολυβραβευμένο έργο του. Οι εργασίες του APW είχαν ήδη ξεκινήσει με την πολύτιμη συνεργασία της οργανωτικής ομάδας με τον Γιάννη Μπεχράκη. Οι ιδέες του, η εμπειρία του, το έργο του και η προσωπικότητά του υπήρξαν πηγή έμπνευσης για τους συντελεστές του APW και η διοργάνωση θα τιμά πάντα τη μνήμη και τη συμβολή του στο Ελληνικό αλλά και διεθνές φωτορεπορτάζ.

Athens Photo World 2019: Το φωτορεπορτάζ κοντά στο αθηναϊκό κοινό

Κεντρικό θέμα του  APW 2019 η «Καθημερινότητα στον Κόσμο». Πόλεις, χώρες και στιγμές του πλανήτη, κοντά και μακριά, όλες στο κέντρο της Αθήνας, για το κοινό της και τους επισκέπτες της. Έξω από τα στενά πλαίσια εκθεσιακών χώρων και περιορισμένων ωραρίων, οι εκθέσεις  θα έχουν καθημερινή και ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό όλων των ηλικιών.

Ειδικότερα, φέτος, στο πλαίσιο του δεκαήμερου APW θα πραγματοποιηθούν επτά εκθέσεις και έξι εκδηλώσεις, όλες επικεντρωμένες στο σύγχρονο φωτορεπορτάζ και τους πρωταγωνιστές του, με τη συμμετοχή σημαντικών και γνωστών Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών -με μακρόχρονη εμπειρία και διαφορετική ο καθένας οπτική.

Athens Photo World 2019: Το φωτορεπορτάζ κοντά στο αθηναϊκό κοινό

Οι εκθέσεις

«Eyewitness» / Γιάννης Μπεχράκης

Τριάντα χρόνια φωτοειδησεογραφίας, διακρίσεων και βραβείων, τριάντα χρόνια παρουσίας του Γιάννη Μπεχράκη (1960-2019) στα γεγονότα που πλέον ονομάζουμε «σύγχρονη ιστορία» την ώρα που αυτή γραφόταν. Μια συλλογή των πιο δυνατών και επιδραστικών εικόνων του σπουδαίου Έλληνα φωτοειδησεογράφου θα έχει το κοινό την ευκαιρία να δει από κοντά στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Παράλληλα, θα προβάλλονται video με ομιλίες και συνεντεύξεις του Γιάννη Μπεχράκη κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης φωτογραφικής πορείας του με τις πιο σημαντικές σκέψεις του για τη φωτογραφία και τον κόσμο. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι και τις 15 Ιουνίου.

Athens Photo World 2019: Το φωτορεπορτάζ κοντά στο αθηναϊκό κοινό

World Press Photo 2019

Ο πιο σημαντικός διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας κάνει την Αθήνα πρώτο σταθμό της ετήσιας περιοδείας του, φέρνοντας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τις πιο συναρπαστικές φωτογραφίες του 2018.

Η έκθεση,  οποία θα διαρκέσει  από τις 7 μέχρι και τις 30 Ιουνίου, θα φιλοξενηθεί στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ. Στα εγκαίνια και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του APW, εκτός από την Anna Lena Mehr, διευθύντρια του Διαγωνισμού, θα παραβρίσκεται και ο Βρετανο-Καναδός Finbarr O’Reilly, βραβευμένος στην κατηγορία «Πορτραίτα», με τη φωτογραφία του Dakar Fashion.

Athens Photo World 2019: Το φωτορεπορτάζ κοντά στο αθηναϊκό κοινό

Έκθεση «Notes» / Δημήτρης Μιχαλάκης

Ο Δημήτρης Μιχαλάκης είναι ένας από τους πιο δραστήριους Έλληνες φωτογράφους των τελευταίων ετών, με συνεργασίες και δημοσιεύσεις σε μεγάλους δημοσιογραφικούς Οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού και παρουσία σε σημαντικά Φεστιβάλ. Μέσα στο ευρύτερο εγχείρημα γνωριμίας του αθηναϊκού κοινού με τη δουλειά σημαντικών φωτογράφων, έξω από αυστηρούς εκθεσιακούς χώρους και περιορισμένα ωράρια, θα εκτεθούν στην πλατεία Συντάγματος 14 φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων από διαφορετικά σημεία του κόσμου. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου.

Athens Photo World 2019: Το φωτορεπορτάζ κοντά στο αθηναϊκό κοινό

«Η καθημερινότητα στον κόσμο»

Το APW σε συνεργασία με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press παρουσιάζει την έκθεση «Η Καθημερινότητα στον Κόσμο». Το κοινό, Αθηναίοι και επισκέπτες, θα έχει την ευκαιρία να δει 48 φωτογραφίες από αντίστοιχα μέρη του κόσμου, όλες τραβηγμένες μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Οι φωτογραφίες της έκθεσης θα κοσμούν τα κάγκελα του Εθνικού Κήπου, ένα σημείο περάσματος, ενδιαφέροντος και καθημερινής βόλτας για εκατοντάδες Αθηναίους και επισκέπτες. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου.

Athens Photo World 2019: Το φωτορεπορτάζ κοντά στο αθηναϊκό κοινό

 «Ελλάδα» / Πέτρος Γιαννακούρης, Κώστας Μπαλτάς, Λουκάς Χαψής

Τρεις σημαντικοί Έλληνες φωτογράφοι, ο Πέτρος Γιαννακούρης -του πρακτορείου Associated Press, ο Κώστας Μπαλτάς και ο Λουκάς Χαψής φέρνουν κοντά μας σημεία της χώρας με σπάνια ομορφιά και διαχρονική σημασία. Τόποι – ορόσημα, όπως η Ακρόπολη και ο ναός του Ποσειδώνα, και μοναδικές στιγμές από την καθημερινότητα που περνούν καμιά φορά απαρατήρητες, έρχονται «κοντά» και «δυνατά» μέσα από τις μεγάλες φωτογραφίες των τριών δημιουργών που θα κοσμούν την οδό Ερμού (μεταξύ Θησείου και οδού Πειραιώς) και θα ομορφαίνουν τον περίπατο στην Αθήνα.  Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου.

Athens Photo World 2019: Το φωτορεπορτάζ κοντά στο αθηναϊκό κοινό

Ψηφιακές Προβολές «Η καθημερινότητα στον Κόσμο»

Το APW παρουσιάζει μια σειρά Ψηφιακών Προβολών με φωτογραφίες είκοσι Ελλήνων φωτογράφων που αποτυπώνουν με τον φακό τους σκηνές καθημερινής ζωής και όχι μόνο. Κάθε βράδυ, οι προβολές θα ξεκινούν με μια συλλογή φωτογραφιών του Γιάννη Μπεχράκη, και θα ακολουθεί η δουλειά δύο διαφορετικών –κάθε φορά- φωτογράφων, στους εξωτερικούς τοίχους τριών κεντρικών και πολυσύχναστων σημείων της Αθήνας: στον τοίχο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην οδό Ερμού 134, στην Τεχνόπολη και στο κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Οι προβολές θα διαρκέσουν από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου

Athens Photo World 2019: Το φωτορεπορτάζ κοντά στο αθηναϊκό κοινό

Έκθεση Εφήβων Φωτογράφων

Μια ομάδα δεκαπέντε εφήβων φωτογράφων, υπό την καθοδήγηση της Δώρας Λαβαζού και του iFocus θα φωτογραφίσουν τη γειτονιά, την πόλη και οτιδήποτε τους κεντρίζει το ενδιαφέρον με σκοπό να διαμορφώσουν το μωσαϊκό της πόλης με την πιο φρέσκια ματιά της νέας γενιάς της. Ταυτόχρονα, η έκθεση θα συμπληρώνεται από μια συλλογή φωτογραφιών από πιο αποκεντρωμένα σημεία της Ελλάδας που θα προβάλλονται ψηφιακά μέσα στον χώρο. Η έκθεση και η προβολή θα διαρκέσουν από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου.

Source link

Βιόλα Σοφιάδου

pk-news.gr

Είπα να γράψω και γω αυτά που ξέρω...Εξετάσεις έχουμε;

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.