«Ελ. Βενιζέλος»: Από βραχυκύκλωμα η φωτιά το 2018 στο πλοίο

«Ελ. Βενιζέλος»: Από βραχυκύκλωμα η φωτιά το 2018 στο πλοίο


Σε βραχυκύκλωμα, που προκλήθηκε από ψυκτική εγκατάσταση φορτηγού-ψυγείου που λειτουργούσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μέσω του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του πλοίου, αποδίδεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 28 Αυγούστου 2018 στο τρίτο γκαράζ του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με την έκθεση της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ατυχημάτων ΕΛΥΔΝΑ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, λόγω του βραχυκυκλώματος, η φωτιά επεκτάθηκε ραγδαία στα παρακείμενα φορτηγά οχήματα που βρίσκονταν στον συγκεκριμένο χώρο, κυρίως λόγω των κοντινών αποστάσεων και του εύφλεκτου φορτίου τους (ξυλεία, πλαστικά, είδη γενικού εμπορίου κτλ). Παράλληλα, σημειώνεται ότι λόγω της συνεχούς λειτουργίας του συστήματος Drencher (αυτόματο σύστημα πυρόσσβεσης), της αποτελεσματικής ψύξης των παρακείμενων χώρων και της άμεσης επέμβασης της πυροσβεστικής, η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε άλλους χώρους του πλοίου.

Η ΕΛΥΔΝΑ διαπιστώνει ότι την ημέρα του ατυχήματος το πλοίο, που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά με 875 επιβάτες, 81 φορτηγά, 155 ΙΧ επιβατηγά οχήματα, τρία λεωφορεία, 34 δίκυκλα και 140 μέλη πληρώματος, διέκοψε το προγραμματισμένο του ταξίδι και επέστρεψε αυτοδύναμα, συνοδεία πλωτών σκαφών του λιμενικού και ρυμουλκών στο λιμάνι του Πειραιά όπου πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια η αποβίβαση των επιβατών. Η πυρκαγιά εντός του γκαράζ Νο3 αντιμετωπίστηκε αρχικά από το πλήρωμα του πλοίου με το κλείσιμο των πυροφρακτών και τη διακοπή του εξαερισμού κι ακολούθως με την ενεργοποίηση του μόνιμου συστήματος καταιονισμού (DRENCHER). Επίσης, με τη ρίψη νερού στους παρακείμενους διαδρόμους των χώρων ενδιαιτήσεων. Η επιχείρηση κατάσβεσης διήρκησε συνολικά πέντε ημέρες και ολοκληρώθηκε τις βραδινές ώρες της 2ας Σεπτεμβρίου 2018. H απομάκρυνση των φορτηγών και ΙΧ οχημάτων άρχισε γύρω στις 18:00 της 29ης Αυγούστου 2018 κι ολοκληρώθηκε κατά την 01:45 πρωινή της 03ης Σεπτεμβρίου 2018.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Source link

Βιόλα Σοφιάδου

pk-news.gr

Είπα να γράψω και γω αυτά που ξέρω...Εξετάσεις έχουμε;

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.