Έργο συνδεδεμένο με την ιστορία των γραμμάτων και της εκπαίδευσής μας

Έργο συνδεδεμένο με την ιστορία των γραμμάτων και της εκπαίδευσής μας


Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Ο τόμος «Έλλη Αλεξίου – Τα Διηγήματα. 1923-1983»  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Η έκδοση  συγκεντρώνει τα διηγήματα των συλλογών «Σκληροί αγώνες για μικρή ζωή», «Υπολείμματα επαγγέλματος», «Αναχωρήσεις και μεταλλαγές», «Μυστήρια», «Προσοχή, συνάνθρωποι!», «Σπονδή», «Και υπέρ των ζώντων», «Κατερειπωμένα αρχοντικά».

Τον αναλυτικό Πρόλογο υπογράφει η Ομότιμη Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών  Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου· εκεί, μεταξύ άλλων, γράφει: «Το πεζογραφικό έργο της Έλλης Αλεξίου, καρπός συνεχούς ενασχόλησης με τη συγγραφή πάνω από εξήντα χρόνια, είτε ιστορεί προσωπικά βιώματα είτε καταγράφει πολυπλοκότερα περιστατικά, εκφράζει την αγάπη της για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τη συμπαράστασή της στον πάσχοντα άνθρωπο, είτε παιδί είναι αυτός είτε αγωνιστής στα πεδία της μάχης που πολεμά για την ελευθερία της πατρίδας του ή μάχεται για τη δικαιοσύνη σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Μέσα από το πολυσχιδές έργο της αναβιώνει η ιστορία της Ελλάδας, η ιστορία των γραμμάτων και της εκπαίδευσής μας από τα τέλη του 19ου ως τα τέλη του 20ού αιώνα, γιατί τόσο η ζωή της όσο και το έργο της ήταν άρρηκτα δεμένα με αυτούς τους τομείς.[…]

Η Έλλη Αλεξίου κατάφερε όσο λίγοι να συνδέσει το εφήμερο, το απλό, το καθημερινό με το διαχρονικό-κοινωνικό. Και αυτό το πέτυχε δημιουργώντας έναν οργανικό δεσμό ανάμεσα στον αγνό συναισθηματικό και ψυχικό της κόσμο και στις αξίες του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης. Γι’ αυτό και το δικό της λαμπρό Αρχοντικό θα παραμείνει για πάντα».

Έργο συνδεδεμένο με την ιστορία των γραμμάτων και της εκπαίδευσής μας

Στο Παράρτημα του τόμου περιλαμβάνονται  κριτική παρουσίαση από τον Φώτο Πολίτη [1890-1934], της α΄ έκδοσης της συλλογής «Σκληροί αγώνες για μικρή ζωή», πρόλογος του Μάρκου Αυγέρη [1884-1973] στη β΄ έκδοση της ίδιας συλλογής και, τέλος,  εισαγωγή της Σοφίας Μαυροειδή-Παπαδάκη [1898-1977] στην ά έκδοση της συλλογής «Σπονδή».

Source link

Βιόλα Σοφιάδου

pk-news.gr

Είπα να γράψω και γω αυτά που ξέρω...Εξετάσεις έχουμε;

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.