Κορωνοϊός-Νέα Υόρκη: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία μετά τα 21 νέα κρούσματα

Κορωνοϊός-Νέα Υόρκη: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία μετά τα 21 νέα κρούσματα


Κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να καταπολεμηθεί ο νέος κορωνοϊός, που συνεχίζει να εξαπλώνεται, προκαλώντας το Σάββατο τουλάχιστον 20 νέα κρούσματα, επέβαλε Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο.

«Έχουμε 21 νέα κρούσματα, με ένα σύνολο 76 για την πολιτεία» ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Όλμπανι, προσθέτοντας ότι δέκα άνθρωποι νοσηλεύονται.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης «επιτρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αγοράς (εξοπλισμού) και προσλήψεων (προσωπικού), κάτι που χρειαζόμαστε» εξήγησε, τονίζοντας ότι το κόστος της καταπολέμησης του Covid-19 «πιθανόν» να φθάνει τα 30 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα για την πολιτεία.

«Στο εξής κάνουμε τεστ για τον κορωνοϊό 24 ώρες το 24ωρο» δήλωσε ο Κουόμο. «Θέλουμε να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα και να τα θέσουμε σε απομόνωση. Αυτός είναι και ο λόγος που το κάνουμε. Απομονώνουμε τους ανθρώπους κι επιβραδύνουμε την εξάπλωση» σημείωσε.

Η πλειονότητα αυτών που έχουν μολυνθεί από τον ιό (57) συνδέονται με μια ορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα στη Νιού Ροσέλ, εστία της λοίμωξης στην κομητεία Ουέστσεστερ.

«Το Ουέστσεστερ είναι ένα προφανές πρόβλημα. Μιλάμε για μεταδοτικότητα σε ομάδες, κι αυτές οι ομάδες τείνουν να μολύνουν όλο και περισσότερους ανθρώπους» επισήμανε ο κυβερνήτης.

Απέναντι στην εξάπλωση του ιού, οι αρχές απαγόρευσαν στο εξής τις επισκέψεις στα γηροκομεία γύρω από τη Νιού Ροσέλ. «Είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί» όσον αφορά τους οίκους ευγηρίας, είπε ο Κουόμο.

Ο ίδιος ανέφερε πως μπορεί να παραταθεί η περίοδος καραντίνας των 14 ημερών για όσους έχουν προσβληθεί.

Παράλληλα, προειδοποίησε τους καταστηματάρχες να μην επιχειρήσουν να αυξήσουν τις τιμές, τονίζοντας ότι η εκμετάλλευση της έλλειψης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι παράνομη. «Υπήρξα εισαγγελέας, έχω ήδη ξεκινήσει διώξεις» για παρόμοιες υποθέσεις, δήλωσε, επικαλούμενος πληροφορίες από καταναλωτές για «μια φιάλη με αντισηπτικό τζελ που πωλήθηκε αντί 80 δολαρίων».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγράψει περισσότερα από 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, από τα οποία τουλάχιστον 19 ήταν θανατηφόρα, σύμφωνα με επίσημους απολογισμούς που έχει συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο. Μεταξύ των νεκρών, οι 16 συνδέονταν με γηροκομείο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι υλικά για 2,1 εκατομμύρια τεστ για τον κορωνοϊό θα έχουν σταλεί σε μη δημόσια αμερικανικά εργαστήρια έως τη Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις που δέχεται ότι η αντίδρασή της στην ασθένεια ήταν αργή.

Ο Επίτροπος της FDA, Στίβεν Χαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι οι κατασκευαστές είπαν στην υπηρεσία ότι πιστεύουν πως μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή τους σε 4 εκατομμύρια επιπλέον τεστ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Source link

Βιόλα Σοφιάδου

pk-news.gr

Είπα να γράψω και γω αυτά που ξέρω...Εξετάσεις έχουμε;

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.