Πέθανε ο Λιβανέζος ποιητής Σαλάχ Στετιέ

Πέθανε ο Λιβανέζος ποιητής Σαλάχ Στετιέ


Ο Λιβανέζος συγγραφέας και ποιητής Σαλάχ Στετιέ, ο οποίος προσπάθησε στο έργο του να συμφιλιώσει τα οράματα του κόσμου για την Ανατολή και τη Δύση και, επίσης, ακολούθησε διπλωματική σταδιοδρομία, πέθανε σε ηλικία 90 ετών, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία του Λιβάνου στη Γαλλία.

«Ένας φάρος της λογοτεχνίας και της διπλωματίας έσβησε στο Παρίσι το βράδυ της 20ής Μαΐου 2020», ανακοίνωσε η πρεσβεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαιρετίζοντας έναν «τεράστιο ποιητή και συγγραφέα». «Αφήνει πίσω του μια μνημειώδη κληρονομιά 250 έργων, χειρογράφων, έργων ζωγραφικής, σχεδίων, φωτογραφιών και γλυπτών που εκτίθενται στο Μουσείο Πολ Βαλερί στο Σετ».

Ο ποιητής είχε εγκατασταθεί στη Γαλλία και μια αίθουσα με το όνομά του υπάρχει  στο Μουσείο Paul Valéry από το 2017. «Είμαστε και οι δύο ποιητές της Μεσογείου… μιας από τις πιο σημαντικές περιοχές στις προκλήσεις του πολέμου και της παγκόσμιας ειρήνης», έλεγε.

Πέθανε ο Λιβανέζος ποιητής Σαλάχ Στετιέ

Γεννημένος από οικογένεια της σουνιτικής αστικής τάξης, στις 28 Δεκεμβρίου 1929, στη Βηρυτό, την εποχή που ο Λίβανος τελούσε υπό τη γαλλική εντολή, ο Σαλάχ Στετιέ, του οποίου ο πατέρας ήταν αραβόφωνος ποιητής, επέλεξε να γράψει στα γαλλικά.

Παρέμεινε απόλυτα προσηλωμένος στον Λίβανο, ο οποίος παρέμενε  βασική πηγή της ποιητικής του φαντασίας. Ο  Στετιέ ήταν , επίσης, ο συγγραφέας δοκιμίων, μεταφράσεων Αράβων ποιητών και κειμένων για την τέχνη. Το δοκίμιό του «Les Porteurs de feu» (1972) ήταν μια ενδελεχής μελέτη των πνευματικών ριζών του αραβικού κόσμου, καθώς και του πιθανού μέλλοντός του.

Πέθανε ο Λιβανέζος ποιητής Σαλάχ Στετιέ

Ο Στετιέ απέσπασε το Grand Prix de la Francophonie (Μεγάλο Βραβείο της Γαλλοφωνίας) από τη Γαλλική Ακαδημία, το 1995, για το σύνολο του έργου του.

Συνδέθηκε με πολλούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των Πιερ-Ζαν Ζουβ, Ανρί Μισό, Ρενέ Σαρ και Ιβ Μπονφουά.

Πέθανε ο Λιβανέζος ποιητής Σαλάχ Στετιέ

Ταυτόχρονα, ακολούθησε διπλωματική καριέρα: πρώην πρεσβευτής του Λιβάνου, κυρίως στην Ολλανδία και το Μαρόκο, εκπροσώπησε επίσης τη χώρα του στην UNESCO στο Παρίσι και διετέλεσε διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου.

«Χάνουμε έναν αγαπημένο φίλο που εργάστηκε για την ειρήνη και τον διάλογο των πολιτισμών, ξεκινώντας από τη δική του αραβική παράδοση», σχολίασε στο Twitter η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου,  Τζακ Λανγκ, αποχαιρέτησε έναν «εραστή του κόσμου». «Γνήσιος πρεσβευτής της ειρήνης, της ποίησης, του πολιτισμού και του λόγου άνοιγε τις πύλες σε νέους καλλιτεχνικούς και διπλωματικούς ορίζοντες».

Source link

Βιόλα Σοφιάδου

pk-news.gr

Είπα να γράψω και γω αυτά που ξέρω...Εξετάσεις έχουμε;

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.